GRANOLLERS


Els Gegants Vells

Durant molts anys, la Festa Major de Granollers gaudí de tot un seguit d'elements de cultura popular que venien llogats per participar a les diferents cercaviles que es celebraven durant la festivitat. Un d'aquests elements era una parella de gegants que l'Ajuntament llogava cada any a la Casa Closa de Sabadell, juntament amb sis capgrossos. Així doncs, l'any 1963, aquesta casa oferí els gegants al consistori i aquests n'acceptaren la compra. Per tant, podem dir que els primers gegants propis de la ciutat arribaren el 1963, per ser més exactes, el 14 de març, data de la seva compra.

Aquests però, tingueren una curta vida ja que l'any següent de la seva compra foren arraconats i oblidats als magatzems municipals, deixant així la ciutat orfe de gegants. L'any 1981, però, i amb l'inici de les festes majors democràtiques, es recuperà l'antiga parella de gegants comprada el 1963. Mitjançant un acte anomenat "Festa dels gegants perduts", que consistí en diferents cercaviles simultànies que sortiren dels diferents barris de la ciutat, i que en cada una d'elles portaven una part de les figures (braços, caps, cossos, cavallets), foren reestrenats i batejats. Els noms triats, Cosme i Damiana, fan honor als Sants Metges, Sant Cosme i Sant Damià.Els gegants, construïts a l'Ingenio de Barcelona, representen una parella catalana benestant del segle XIX, tal i com ho delata el seu abillament. 

Ella, porta una faldilla estampada amb flors i una brusa i davantal marrons. Va guarnida amb una mantellina blanca i com una bona pubilla catalana, porta les corresponents mitenes als braços i una ret al cap. A més, sempre agafa amb la mà esquerra un bon ram de flors i a la dreta, hi porta un mocador.

Ell, porta un abric de vellut negre i pel coll li sobresurt un tros de camisa, típica de l'època, de color blanc. A més, porta un barret de copa també negre i a la mà dreta hi duu un pergamí.

Actualment, aquesta parella, anomenada Gegants Vells, són els que acostumen a sortir a les diferents sortides que realitza la colla, a excepció de Festa Major i d'alguna sortida important, on hi surten les dues parelles. En Cosme i la Damiana, des de l'any 2010, tenen la seva festa, anomenada Diada dels Sants Metges, que es celebra el cap de setmana més proper al 26 de setembre.

Els gegants tenen un ball propi, composat l'any 2013 per Adrià Abellán en motiu de la celebració del 50è aniversari de l'arribada de la parella a la ciutat.

Gegants grossos

El diumenge anterior de la Fira i Festes de l'Ascenció de l'any 1968 la ciutat de Granollers estrenà una nova parella de gegants obra de l'escultor mataroní Josep Maria Diamant. Aquests, van ser batejats amb els noms del patró i copatró de la ciutat (Sant Esteve i Sant Plàcid).

El mateix dia de l'estrena, foren apadrinats pels gegants de Mataró, la Família Robafaves, en part, perquè durant molts anys foren els portadors d'aquesta ciutat qui s'encarregaren de fer ballar la parella granollerina.L'Esteve i na Plàcida són unes figures reials que representen, històricament, dos reis catalans del final de la Reconquesta. 

El vestuari de la geganta està compost d'un vestit vermell amb diferents brodats daurats combinat amb una faldilla groga que li sobresurt de sota el vestit. Les mànigues son amples de dalt a baix, però subjectades a l'alçada del canell per una goma interior que dona una forma singular a la màniga. Com a joies duu un collaret decorat amb pedres precioses que mitjançant unes cadenes uneix les dues flors de metall daurades que subjecten una llarga capa fosca de vellut. En el cap hi duu un singular barret presidit per una corona que juntament amb els acabats del vestits deixen ben clars els trets renaixentistes de l'època que representa. A més, a la mà esquerra sempre agafa un bon ram de flors i a la dreta hi duu un senzill mocador blanc.

La roba del gegant està composta d'una túnica llarga de color blau grisós amb un senzill estampat uniforme de color crema. Porta un cinturó del mateix color de la túnica amb una xapa de metall amb l'escut de Catalunya, d'on sobresurt una peça de roba de color grana. A les espatlles porta dues xapes de metall, unides per una cadena, en forma d'escut presidides per dues gralles (símbol de la ciutat de Granollers), que subjecten una llarga capa de color grana de vellut. Al cap i porta una gran corona daurada, decorada amb diamants i pedres precioses que, juntament amb el ceptre que duu a la mà dreta i la gran espasa que subjecta amb la mà esquerra, li atorguen els trets reials que posseeix la figura.

Com els Gegants Vells, aquests també estigueren inactius durant bastants anys, degut al seu elevat pes. L'any 1987, l'escultor Ramon Aumedes del Taller Sarandaca els restaurà donant-los la imatge que tenen ara.

Actualment, l'Esteve i na Plàcida realitzen poques sortides fora de la ciutat i sempre ho fan acompanyats per en Cosme i na Damiana, els Gegants Vells. Dins de la ciutat només participen en les festivitats mes importants com la Festa Major de Blancs i Blaus i la Fira i Festes de l'Ascenció, i en comptades ocasions ho fan sols.

La parella des de l'any 2005 té un ball anomenat Valset Valencià, amb coreografia de la pròpia colla que realitzen a les poques sortides on participen.

Gegants de Cat
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar