Gegants vells

A principis de l'any 1974, enfront de la cultura franquista del moment, es va voler afirmar l'aire cultural construint uns gegants. La idea també va venir gràcies a un espectacle dels "comediants" que es va representar al poble en el qual i apareixien uns gegants. Així doncs es va demanar a l'escultor de Llinars, Quim Camps que s'encarregues de la construcció. Tot i així perquè la gent es fes seus quests gegants se'ls va donar l'oportunitat de col·laborar, en la confecció de la roba, detalls, etc. Val a dir que aquests gegants van ser possibles gràcies a donacions i col·laboracions personals a nom del Casal Parroquial.
Com a condició principal es va dir que havien de ser uns pagesos, ja que abans de l'expansió industrial de la dècada dels 60, l'agricultura havia estat una gran font d'ingressos al municipi. A més a més es volia que fossin els gegants més grans de la comarca. Havien de ser molt divertits, per això se'ls va fer uns braços movibles, amb la finalitat de què tothom qui no s'apartés quan venien rebia una bona bufetada.
Per la vigília de Sant Joan d'aquell mateix any es va dur a terme l'acte de presentació que va tenir lloc a la plaça de l'església. Els habitants del poble van poder conèixer els seus gegants; en Miquel un català ferreny, amb faixa i barretina, cintura i espatlles amples i per altra banda la Pepeta, la geganta amb dimensions similars a les del gegant, vestida de catalana: camisa blanca, faldilla estampada, un cosset negre i una grandalla al cap recollint-li els cabells. Els noms es deuen a l'alcalde del moment i la seva dona. Val a dir que es van decidir fruit d'una discussió entre l'Ajuntament i el Casal Parroquial.
Després de fer actes al poble, i algunes sortides fora, com la I Trobada de gegants Internacional 1982, i el centenari del tren de Granollers, l'any 1984, la primera colla va deixar d'existir. Però 5 anys després se'n va formar una de nova la qual els va restaurar, ja que havien quedat una mica perjudicats després d'aquest període d'abandó. El fet destacable d'aquesta reconstrucció va ser el canvi de l'estructura, que va passar a ser de fusta a alumini.
Així doncs ben guapos i restaurats l'any 1990 van reaparèixer, però aquest cop no anaven sols sinó que els acompanyaven a part de la Patufa, 8 capgrossos nous, 4 hortalisses: l'albergínia, el tomàquet, la castanya i un pebrot verd, per altra banda quatre personatges: un soldat, una parella d'avis i per últim en flaco.
Ja amb uns quants anys d'història, i aportant cultura, gresca i xerinola al poble, es va decidir l'any 1997 batejar-los, aquest bateig es va dur a terme durant els actes de la FM i van ser apadrinats pels Xics de Granollers. Un any després, el cabell de la geganta havia quedat deteriorat, per això es va procedir a canviar-li la perruca.
En Miquel i la Pepeta, ja feia temps que voltaven junts així que els membres de la colla van decidir que s'havia de celebrar el seu casament i així va ser, a l'abril del 99, van unir-se en matrimoni. Durant aquests anys tant els d'abans com els de després del casament, els gegants van participar a diferents actes, a trobades de pobles veïns, acompanyant les cavalcades dels reis, a la mitja marató de Granollers i per suposat també a la Festa Major del poble.

Malauradament l'any 2008 la colla que feia tant temps que estava amb ells es va deixar de sortir, doncs, cadascú va anar marxant per motius aliens, i els gegants van quedar tancats altre cop durant un llarg període. Però quina sort, perquè l'any 2011 una colla de joves amb ganes de gresca van formar una nova colla, l'actual Colla gegantera La patufa, els van restaurar i els van portar fins l'any 2014, any en que en motiu del seu 40 aniversari se'ls fa una restauració integral que consta de diferents parts: americana nova pel gegant i cosset per la geganta a càrrec de Lucia Alonso, restauració a fons dels caps, desperfectes, polit de les peces fet per Arnau Guardi i policromia feta al taller gabins de torelló. Aquesta restauració va ser gràcies a un projecte de micro mecenatge amb l'empresa Verkami en el que la gent del poble hi va fer donatius per poder reparar les figures.

Fitxa tècnica:

Any de construcció: 1974                                                                  Constructor: Quim Camps                                                                    Propietari: Casal Parroquial (actual cessió a la Colla Gegantera La Patufa)                                                                                                          Pes: el gegants 38 kg i la gegants 42 kg                                                           Alçada: 3,74 m                                                                                          Aquests gegants només surten als actes geganters de Llinars o en ocasions especials fora de la població.

LLINARS DEL VALLÈS


Gegants nous

En Rimbau i la Sibil·la de Corbera són els gegants que visiten les diferents poblacions de Catalunya.

Estrenats el 6 de setembre del 2014 amb una gran festa de celebració dels 40 anys d'en Miquel i la Pepeta. Van acompanyar-los 12 colles geganteres amb l'especial presencia dels gegants de l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya en Treball i na Cultura, i els gegantons Pau i Alegria.

Ells són obra de l'artista granollerí Ramon Aumedes, del taller Sarandaca. Representen el poble en tots els sentits. El gegant porta la Torrassa a la mà dreta, lloc emblemàtic de Llinars. La geganta un cistell amb flor de lli que dona nom al poble i bolets per l'abundància que en tenim en terres Llinasenques. Els dos vestits de pagesos de gala. Els noms provenen de la baronia dels Corbera que habitaven al castell. La capa blava i la brusa vermella són els colors de la competició de la Festa Major.

Els gegants nous, disposen de ball propi "El sucre i l'empenta" amb música de Xavi Tella, i coreografia d'Arnau Guardi.

Els padrins de la Sibil·la són els gegants Alfons i Loreto de St. Pere de Vilamajor i els padrins d'en Rimbau són l'Avi Felip i la bugadera Pepeta de St. Antoni de Vilamajor.

Aquests són els gegants de Protocol de la Vila.

Gegants de Cat
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar