MOLINS DE REI


Gegants vells: Miquel i Montserrat

Els Gegants Vells de Molins de Rei són en Miquel i la Montserrat, pare i filla, un bon hereu i una rica pubilla. Foren construits a El Ingenio a iniciativa del consistori molinenc per ser estrenats el 29 de setembre de 1913 en motiu de la Festa Major de Sant Miquel. Són els gegants més antics conservats de la comarca del Baix Llobregat.

Les seves sortides habituals han estat Festa Major i Corpus, mentre aquest últim s'ha celebrat a la vila. Els podeu veure per la trobada gegantera el diumenge de Festa Major, el dia de Sant Miquel en motiu de la Tradicional Cercavila dels Gegants Vells i al final de Festa Major amb la Ballada al Racó dels Gegants Vells (petita placeta del centre del poble dedicada a aquestes figures ja centenàries). Durant la festivitat de la Fira de la Candelera, també solen ser exposats.

Històricament han sortit fora de la vila en nombroses ocasions, però des de l'estrena l'any 1988 dels Gegants Nous, tant sols ho han fet en ocasions molt puntuals i extraordinàries. Per saber més de la seva història podeu consultar el llibre "Cent: Història dels Gegants de Molins de Rei", editat per la Colla Gegantera de Molins de Rei l'any 2013.

Gegants nous: Bernat i Candelera

Els Gegants Nous de Molins de Rei són en Bernat i la Candelera. Confeccionats a imatge i semblança dels Gegants Vells, també representen un bon hereu i una rica pubilla. Foren confeccionats al Taller Sarandaca de Granollers i estrenats el 2 d'octubre de 1988, en motiu de la 4a Ciutat Gegantera de Catalunya celebrada a Molins de Rei. En aquesta ocasió, reberen l'apadrinament dels Gegants de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, en Treball i la Cultura.

Les seves sortides habituals són: per Festa Major, a la Passada dels Gegants Nous, que té lloc el dissabte de Festa Major a la tarda, i a la trobada gegantera que es realitza el diumenge de Festa Major pel matí. En ocasions puntuals han participat d'altres festivitats o esdeveniments molinencs i per la Fira de la Candelera, com s'ha dit anteriorment, són exposats al públic.

Des de la seva estrena han esdevingut els gegants encarregats de representar la vila a les diverses sortides, de manera que és habitual trobar-los a diferents trobades geganteres arreu del territori. A més a més, han participat en esdeveniments geganters a Mallorca, Menorca, Aragó, País Valencià, Catalunya Nord, Comunitat de Múrcia, País Basc, Navarra i al nord de França.

Vestits nous

ls Gegants Nous de la vila, el Bernat i la Candelera, van ser estrenats per la Festa Major de 1988. Des d'aleshores han estat repintats i retocats en diverses ocasions però els seus vestits han estat fins avui els mateixos del dia de l'estrena. Aquests últims anys ja s'ha fet més que evident el seu desgast i descoloriment. La bona cura i els arranjaments havien allargat la vida dels vestits però ja tocava un canvi.

Arribats a la necessitat de renovar els vestits, des de la pròpia colla, sorgeix la inquietud de fer uns vestits amb un valor afegit: anar a l'origen, ja no dels gegants, sinó de la pròpia vila de Molins de Rei. Com s'havien de vestir un bon hereu acompanyant a l'altar a la seva filla, la pubilla, a cavall del segle XVIII i el segle XIX? Com podrien haver vestit els vertaders Bernat i Candelera?

Per donar resposta a aquestes preguntes es confia en el saber i l'experiència del dissenyador i indumentarista Pau Fernández qui, entre pinzells i aquarel·les, va crear el nou aspecte dels gegants amb notables canvis respecte la imatge anterior, corregint tots els anacronismes històrics del conjunt de peces de vestir, materials i confecció de la indumentària.

Pel que fa a l'execució de la confecció, com és tradició, ha anat a càrrec d'un nombrós equip humà de la pròpia vila. A partir dels patrons de Guillem Amorós, Jaume Roca ha tallat les diferents teles. Mentrestant les ganxetaires del Taller de la Rosita Pérez, des del cor de la Federació Obrera, iniciaven la confecció dels metres i metres de puntes, la ret i el delicat mocador de mà de la Candelera. Tot plegat, una gran base sobre la qual la modista molinenca, Eva Mula, amb tenacitat, esforç i l'ajuda de la seva mare, Antonia Perals, ha anat confeccionant puntada a puntada els vestits dels Gegants nous de la Vila. Com a colofó de tot plegat, dues noves joies de plata per la geganta de la mà de Josep Martínez, rellotger d'ofici i joier de vocació que ja va confeccionar la resta de peces l'any 1988.

En paral·lel, per tal de dotar d'un aspecte físic més harmoniós als gegants i millorar-ne el seu portar, l'equip de geganters composat per Jaume Coma, Sergi Herrada i Sergi Martínez elaboren dos nous cavallets de fusta pels gegants lleugerament més alts que els anteriors. I les dues figures, els gegants en si, es porten a repintar al taller "El Drac Petit" de Terrassa per Jordi Grau.

Gegantons

l'any 1987, per tal de donar cabuda als més petits i iniciar-los en el món geganter, es creà una parella de gegantons anomenats Robert i Mariona. Aquests gegantons representen dos nens escolars i foren portats pels Reis Mags d'Orient als petits de la colla.

L'any 1995, obrat al taller Sarandaca de Granollers (com els Gegants Nous), es crea un tercer gegantó pels més petits de la colla, en Molinenc.

Els gegantons han tingut una vida força activa i és normal veure'ls a les sortides fora de la vila acompanyant els Gegants Nous, en funció de la presència de nens i nenes a la colla. També han realitzat algunes sortides sense l'acompanyament dels gegants en algunes trobades de gegantons.

Per saber més de la seva història podeu consultar el llibre "Cent: Història dels Gegants de Molins de Rei", editat per la Colla Gegantera de Molins de Rei l'any 2013.


Mira ballar els gegants!

Gegants de Cat
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar