MONTCADA I REIXAC
Guillem Ramon, Elisenda de Montcada i Rei Moro Sussa (Gegants vells)
La relació de Montcada amb el món geganter podem titllar-la de curiosa. Tot i la seva proximitat amb grans ciutats, no va tenir contacte amb el món geganter fins als anys 70. Abans d'això, els capgrossos passejaven, fins quedar arraconats als anys 80. Durant les Jornades de Cultura Popular del maig del 1984, mitjançant un encàrrec de l'ajuntament, l'artista local Gabriel Ruíz Donaire va construir els primers gegants municipals: el Guillem, l'Elisenda de Montcada i el Rei Moro Sussa, personatges històrics i feudals de la ciutat.
Tot i la creació de les figures, aquestes no comptaven amb cap colla que les fes ballar, només sortien durant la Festa Major de Montcada i portats pels vilatans que es reunien per l'organització de les festes del municipi.
L'any 1990 van ser restaurats pel seu autor, incorporant millores a l'estructura de les figures, fent-les més compensades. El mateix any, el mestre montcadí Esteve Duran va compondre una música pròpia per a les figures sota el títol "Ball dels gegants de Montcada". La peça, però, no va ser coreografiada ni ballada en aquell moment, entre altres motius, per la manca d'una colla gegantera al municipi.
La sort del Guillem, l'Elisenda i el Sussa va canviar, per fi, l'any 2001, moment en què va ser creada la Colla Mitjana dels Gegants de Montcada i Reixac, la primera entitat estable que, encara avui dia, els fa ballar per Montcada i poblacions veïnes.
Una de les primeres tasques que va assumir la colla gegantera va ser el manteniment de les figures. En aquesta línia es va substituir la fibra de vidre original dels cossos i es va canviar la posició dels braços dels gegants. L'any 2013 es va fer la darrera restauració de les figures. Va ser al Taller Sarandaca de Granollers, i també es van restaurar i recuperar els sis capgrossos amb què ja comptava la vila.