SANT VICENÇ DE MONTALT


Gegants: Bobul i Margadirassa

Construïts a l'any 1986 per en Fàbregas de Can Boter de Tiana, es va fer la seva presentació en societat el 15 d'agost de 1986, per la Festa Major petita, acompanyats dels Gegants de Caldes d'Estrac i els de Sant Andreu de Llavaneres. El 25 de Gener de 1987, es va celebrar el bateig, sota el padrinatge dels Gegants d'Arenys de Mar i els gegants de Sant Andreu de Llavaneres, actuant de capellà Mossèn Biscuter, gegant de la parròquia de Maria Auxiliadora de Mataró. Ens van acompanyar més de 30 Colles Geganteres d'arreu de Catalunya.

Al Fons Cuyàs de la Cartoteca Digital del Institut Cartogràfic de Catalunya, es conserven fotos antigues en blanc i negre de Sant Vicenç de Montalt i en concret dels seus dos Gegants, Bòbul i Margaridassa, i del capgròs Dimoni, fetes el mateix any de la construcció de les figures, 1986.

Al gener del 2017, amb motiu de la nostra festa major d'hivern, s'estrena la roba actualitzada d'en Bòbul i de Na Margaridassa.Amb aquesta nova imatge, s'aconsegueix també reduïr de manera significativa el pes de les figures i cuidar les esquenes dels seus portadors!

els gegants i el   carnaval i els vestits

La Margaridassa anava tocada amb una mantellina i empunyava un fuet. El Bòbul tenia com a capell,un cabàs de palma, de sobre en sortien dues banyes de brau, i empunyava una pistola i portava una falç penjada a la cintura, a més diversos picarols i l'esmentada gatosa. El 6 de març del 2010, amb motiu del Carnestoltes, la Colla de Geganters recupera la tradició, tal com es feia el 1935, tornant a disfressar els Gegants i posant en escena la tradició festiva, amb el corresponent ball de plaça, també recuperat amb un important ressò i esclat de participació. Evidentment, ara per ara, l'imatge és molt diferent i tan sols els disfressem per Carnestoltes.

Fora d'aquestes dades, en Bòbul porta els vestits típics dels menestrals de principi del segle XIX, i que tenen el seu origen en els Comptats de Barcelona. La Margaridassa porta el vestit i el coixí típic de les puntaires, que tanta tradició han tingut en el nostre poble al que, amb les seves puntes, han donat a conèixer fins a llocs molt llunyans.



El gegantó: Toni sors

El 17 de setembre de 2005, es va fer l'estrena del gegantó, fet de fibra, construït per el mestre Toni Mujal de Cardona. Amb els padrins l'Ernest de la Colla de Geganters de Malgrat de Mar i la Blanca de la Colla de Geganters d'Argentona. També ens van acompanyar els gegantons del Ceip Sant Jordi amb el Grallers de la Colla de Geganters de Barberà del Vallès. Fent el primer ball, la gegantera Cati Riera, al toc de gralla per els més joves de la Colla. Aquest representa el santvicentí Toni Sors, que juntament amb el Carles Vallès, Oscar Cadiach, i tres xerpes, formaven part de la segona expedició que intentava fer el cim de l'Everest. Ho aconseguien el 28 d'agost de 1985, i d'aquesta forma eran els primers Catalans que ho assolien, siguent un motiu d'orgull per els santvicentins i per tot Catalunya.


Gegants de Cat
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar