Sant Vicenç dels Horts
Gegants: Vicenç i Coloma
La desfilada de gegants i capgrossos en cercavila és una tradició popular arrelada des d'antuvi. Per contagiar el sentiment lúdic als veïns, amb motiu de les festes majors, o bé per acompanyar els portadors del pal·li, a la processó del Corpus, la presència de gegants i capgrossos era una constant a les festivitats grosses. Malgrat l'arrelament del costum, Sant Vicenç dels Horts no posseí una comparsa fins a l'any 1964.
En aquell moment, la idea de comprar les figures sorgí després de descartar la possibilitat de col·locar un monument en alguna plaça o descobrir una làpida en commemoració dels actes que es volien celebrar.
L'any 1964, el règim franquista commemorava els XXV Anys de Pau a Espanya. En l'àmbit local, la data coincidia amb el IV Centenari de l'Acte Sacramental de la Setmana Santa.
El dia 8 d'abril, l'Ajuntament acordava una partida de 50.000 pessetes i obria una subscripció popular per a la compra d'una parella de gegants i una comparsa de deu capgrossos. Aquell mateix mes, la fàbrica El Ingenio, de Barcelona, rebia la comanda per fabricar-los i idear-ne les disfresses respectives. L'estrena de la primera comparsa vicentina esdevingué el dia 1 de maig de 1964. Vicenç i Coloma foren els noms amb què es varen batejar els gegants.
Els gegants es confeccionaren amb cartó pedra i un reforçament interior de fusta. Des del maluc fins a terra eren una estructura de fusta amb coixins de buata i vellut per facilitar el transport dels portadors. Les perruques eren de cabell natural, igual que el pèl de la barba del gegant. Totes dues figures lluïen una corona de metall amb detalls de pedreria. Les decoracions foren fetes amb pintura a l'oli. L'escut de Sant Vicenç fou brodat al pit, damunt les túniques de la tela de tapisseria. Els mantons eren d'un vellut tou, amb capellina i una ornamentació metàl·lica. El rei duia espasa i la reina un ram de clavells artificials. Tenien una alçada de tres metres i mig. Pel que fa als capgrossos, els varen acompanyar de quimonos de cretona de diferents colors i dibuixos.
Els capgrossos i els gegants intervingueren en diferents èpoques i de manera puntual. Compartint carrers amb la custòdia i el tàlem, la seva presència acabà per ser considerada com a no representativa de la festa.
L'any 1976, Josep Esteve i Solei i Gumersindo Nuño De la Torre van demanar a l'Ajuntament fer-se càrrec dels gegants, que amb el pas del temps estaven una mica deteriorats. Els van traslladar a casa de la Teresina Baqués Ollé. Un cop allà van posar-s'hi entre els tres, la Montserrat Ferrés i el Joan Pastor, i confeccionaren roba nova i restauraren els gegants i els capgrossos.
En finalitzar la restauració, van demanar permís a l'Ajuntament per sortir el mateix any a la Festa del Corpus (tradicional en aquells anys i primera sortida amb indicis d'una colla). L'Ajuntament els va donar el permís, però no els donava suport econòmic.
Tot i no comptar amb el suport de l'Ajuntament, ells no desistien, sortien a altres poblacions amb gegants i capgrossos i durant les cercaviles els capgrossos anaven recollint diners per poder fer altres sortides. En el poble posaven els gegants a l'entrada de la casa de la Teresina Baqués i la gent, en passar, els veia i s'aturaven amb els nens.
Tot això va continuar així fins que amb l'arribada dels ajuntaments democràtics se'ls va donar el suport econòmic i se'ls pagaren les despeses de la banda de músics a les sortides de les festes majors, el Carnestoltes i el Corpus.
El 1981, veient que l'Ajuntament donava suport als gegants, van decidir traslladar-los a l'Ajuntament. A partir d'aquí va haver-hi gent que es va agregar al grup, fet que van aprofitar el Josep Esteve i el Gumersindo Nuño per deixar el grup una vegada estava garantit el seu relleu.
El 2 d'agost de 1988, aquest grup d'amics es va constituir formalment com a Colla de Geganters de Sant Vicenç dels Horts.
La vila fou ciutat gegantera l'any 2008 i també fira del món geganter 2014
.
Gegantona: Roseta
Va néixer i va ser batejada a Sant Vicenç dels Horts el mes de Juliol l'any 1996. Els padrins són l'Andreu de Sant Andreu de la Barca i Roser Geganta de Sant Climent del Llobregat.La Roseta era una gegantona petita i eixerida, que representava una pagesa tant alegre que quan anava a l'hort a buscar tomàquets i pebrots, sempre hi anava acompanyada d'una gralla, de la qual en sortia una dolça melodia.
El seu vestuari estava format per una camisa blau-cel, una faldilla estampada de color marró i un davantal negre.
Després de nou anys i gràcies a la inspiració dels joves de la colla, torna a fer la seva reaparició amb uns canvis de vestuari, estètica i representació.
Passa de ser una noia que anava a l'hort a collir tomàquets i pebrots, a ser una més de la societat jove actual.
El vestuari d'ara està format per una camisa de color groc amb l'escut de Sant Vicenç dels Horts amb una faldilla blau-marí, que són els colors de la colla. A part li hem posat cabells naturals i un pearcing al nas.
Els seu pes és de 21 kg i la seva alçada és de 2,60 metres. A una mà hi porta la gralla i a l'altre una partitura, representant els grallers que acompanyen els gegants de Sant Vicenç dels Horts.
Tots aquest canvis han sigut gràcies a:
5 persones en especial de la colla que han treballat ens els seus moments de lleure. Començant amb la Paqui Capellades que va canviar tota l'estètica de la gegantona, seguidament i voluntàriament van col·laborar ajudant, Rubèn Vela, el Carles Esteve, el Joaquin López i Mari Guiménez.